Het persoonlijkheidsprofiel dat vaak uit mondt in een diakonale bediening

Omschrijving
Bij conflicten met anderen of bij persoonlijke uitdagingen binnen een groep zie jij doorgaans  het probleem bij de groep. Als reactie op deze problemen en uitdagingen besluit je doorgaans de groep te gaan helpen. Dit doe je in het meest positieve geval door belangeloze liefde en acceptatie en in het meest negatieve geval door bemoeizuchtige manipulatie. Het helpen van anderen is jouw identiteit geworden. Je bent naar buiten gericht en weet goed hoe je relaties moet starten en onderhouden. Acceptatie en gastvrijheid zijn sleutelwoorden. Je huis staat dan ook zoveel mogelijk open voor anderen. 

Als christen heb je de woorden genade, barmhartigheid en gastvrijheid goed begrepen. Hierdoor ben je een voorbeeld in naastenliefde en daarmee onmisbaar in de gemeente van Christus.

Doordat je de nadruk legt op relationeel investeren en acceptatie loop je soms het gevaar om Gods heiligheid uit het oog te verliezen. Daarnaast is het voor jou belangrijk om bij tijd en wijle stil te staan vanuit welke motivatie jij liefhebt. Je haalt je identiteit uit de waardering die anderen jou geven. Je wilt geliefd zijn en daar is op zich niets mis mee. Kijk alleen wel uit dat je dat niet gaat afdwingen. Een verborgen agenda maakt liefde zuur. Opgedrongen hulp werkt averechts. Als liefde, helpen en dienen ingezet wordt om alleen maar je zin of bevestiging te krijgen dan ontwikkel je de verkeerde kant op.